Vuosisadan ikäinen Tarzan tähdittää elokuvia ja sarjakuvia

Tarzan on monelle mieleinen hahmo Supermiehen ja Batmanin tapaan. Näihin supersankareihin verrattuna Tarzanin tarina on kuitenkin varsin erilainen, sillä jokainen Tarzan-kirjoja lukenut tai elokuvia katsonut tietää, että Tarzan syntyi viidakossa ja varttui apinoiden kasvattamana.

Ensimmäiset kirjat

Tarzan on Edgar Rice Burroughsin luoma hahmo, joka esiintyi ensikertaa Burroughsin kirjoittamassa kirjassa Tarzan, apinoiden kuningas. Kirja ilmestyi vuonna 1912 ja nousi saman tien hurjaan suosioon. Muutama kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 1925 kirja oli käännetty jo 17 eri kielelle ja 35 vuodessa kirjoja oli myyty jo 25 miljoonaa kappaletta.Hahmon innoittajana olivat Burroughsin mukaan antiikin ajan myytit, tarina Romuluksesta ja Remuksesta, Viidakkokirja sekä eräs lehtileike, jossa kerrottiin saarelle haaksirikkoutuneen miehen tarina siitä, kuinka naarasapina oli tarjonnut poikastaan miehelle mukaan otettavaksi, kun miestä tultiin pelastamaan saarelta. Burroughs itse ei pitänyt Tarzanin tarinaa kovin vahvana eikä olettanut sen saavan paljoakaan suosiota. Toisin kävi.

Elokuvat ja muut

Aiheesta on tehty lukuisia versioita, kuten sarjakuvia, elokuvia ja televisiosarjoja. Tarzan on jopa saanut oman kolikkopelinsä.Tunnetuimpia elokuvia ovat Tarzan -viidakon valtias vuodelta 1932 sekä Disneyn animaatioelokuva Tarzan vuodelta 1999. Tarzan kiinnostaa aiheena yhä, ja viimeisin Tarzan-elokuva valmistui vuonna 2016 nimellä Tarzanin Legenda.

Juoni

Tarzanin tarina on pääpiirteiltään laajasti tunnettu. Lordi ja Lady Graystoke jätetään laivakapinan seurauksena Afrikan länsirannikolle ja he joutuvat rakentamaan sinne kotinsa. Asuessaan saarella pariskunnalle syntyy pieni poika. Pojan ollessa vuoden ikäinen, pojan äiti kuolee sairauteen ja hänen isänsä saa surmansa taistelussa ihmisapinaheimon johtajan kanssa. Poika jää orvoksi ja yksi apinaheimon naaraista nimeltään Kala ottaa pojan suojatikseen.Apinat nimeävät pojan Tarzaniksi, sillä apinoiden kielellä ”tar” tarkoittaa valkoista ja ”zan” ihoa. Tarzan kasvaa apinoiden ympäröimänä, kunnes lopulta selviää, että hän on todellisuudessa John Clayton III, lordi Graystoken poika. Tieto ajaa Tarzanin vierailulle Englantiin, mutta hän palaa pian takaisin kotikulmilleen Afrikan viidakkoon, sillä ei viihdy normaalissa yhteiskunnassa. Tarzan saa lopulta puolisokseen Janen, ja heille syntyy poika, Jack.